Makaron wegański z tofu i warzywami

Makaron wegański z tofu i warzywami

Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać białko pochodzenia roślinnego, które zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego tym samym zwiększając sytość posiłku.
Do takich białek zaliczamy: fasolę, ciecierzycę, groch, soczewicę oraz soję z której wytwarzane jest tofu.

Dziś dodaję super szybki i odżywczy przepis na:

Makaron z tofu i warzywami 💚
180g tofu naturalnego
180g makaronu świderki pełnoziarnistego
250g fasolki szparagowej
100g warzyw mrożonych typu meksykańskiego
Pietruszka świeża
Olej rzepakowy
50g Masło orzechowe

Przepis:

1) Rozmrożone tofu kroje w kostkę i marynuje w sosie sojowym,papryce słodkiej, syropie klonowym, suchych drożdżach, soli i pieprzu.
2) Wlewam olej rzepakowy i podsmażam tofu na patelni. Dodaje fasolkę szparagowa, warzywa mrożone oraz makaron dolewam wody i przykrywam pokrywką.
3) Gotuje do miękkości, mieszając co jakiś czas o dolewając wody jak wyparuje. Całość przyprawiam solą, pieprzem, kurkumą, bazylią. Dodaje duża łyżkę masła orzechowego i mieszam.
4) Całość przekładam do miseczki na wierzch dodaje świeża pietruszkę.

Często jecie tofu w swojej diecie ? 🙂

Dodaj komentarz